سه سناریو برای آینده صندوقهای طلا در 1400
- اشتراکگذاری
- 241
- 0
در سال گذشته اقتصاد ایران با مشکلات زیادی روبرو بود و تحریمها و شیوع ویروس کرونا آن را تحت تاثیرقرار داد. تورم در سالی که گذشت به میزان قابل توجهی رسید و قدرت خرید برخی از اقشار را کاهش داد. در چنین شرایطی بازارهای سرمایهگذاری همگام با تورم و حتی بیش از آن رشد کردند. همین موضوع اهمیت سرمایهگذاری را نشان میدهد، چرا که افراد در این صورت از دسترنج و سرمایه عمر خود محافظت میکنند. صندوقهای طلا نیز یکی از گزینههای موجود برای سرمایهگذاری هستند که مزایای خاص خود را دارند. اما این صندوقها چقدر رشد کردند و آیا توانستند از پس تورم قابل توجه سالی که گذشت بربیایند؟ آینده صندوق های طلا در 1400 به چه عواملی بستگی دارد؟ در ادامه به این موضوع بیشتر میپردازیم.

صندوقهای طلا چطور به سرمایهگذار سود میدهند؟
صندوقهای طلا یکی از ابزارهای سرمایهگذاری هستند که عمده سرمایه آنها در گواهیهای سکه طلا قرار دارد. در واقع حداقل 70 درصد از دارایی این صندوقها در خرید سکه طلا سرمایهگذاری شده است. بخشی از سرمایهگذاری صندوقهای طلا نیز در اوراق مشارکت، سپرده بانکی و برخی داراییهای دیگر قرار دارد. به این ترتیب، وقتی نرخ دلار افزایش یافته و در نتیجه آن بهای طلا و سکه در بازار افزایش پیدا کند، این صندوقها هم رشد قابل توجهی را شاهد خواهند بود. از سوی دیگر، تورم و کاهش ارزش پول ملی نیز میتواند اثر مشابهی داشته باشد. با این حال باید دقت کرد که به دلیل سبد سرمایهگذاری صندوقهای طلا، هنگام افت قیمت طلا در بازار معمولا کمتر از آن افت میکنند و زمانی که قیمت طلا بالا میرود نیز کمتر از آن سود میکنند. بنابراین ریسک صندوقهای طلا معمولا کمتر از خرید سکه و طلا است.
بیشتر بخوانید: سود بانکی بهتر است یا خرید صندوق طلا؟
البته مزایای دیگری هم برای صندوق طلا عنوان شده است که از این جمله میتوان به سرمایهگذاری در آن با پول کم، عدم امکان جعل، کارمزد بسیار اندک، عدم امکان سرقت و برخی موارد دیگر اشاره کرد. در ایران اطلاعات مربوط به چهار صندوق طلا در مرکز پردازش اطلاعات مالی ایرانیان به ثبت رسیده است که عبارتند از: صندوق سکه طلا کیان، صندوق طلای مفید، صندوق طلای لوتوس و صندوق طلای زرافشان.
میزان عایدی صندوقهای طلا در سال 99 چقدر بود؟
در سال 1399 عایدی صندوقهای طلا به طور متوسط به بیش از 63 درصد رسید که در مقایسه با تورم 48.7 درصدی بالاتر است. این اختلاف بیش از 15 درصدی به معنی این است که اگر از آخرین روز کاری سال 98 پول خود را در صندوقهای طلا گذاشته بودید، به طور متوسط سرمایه شما 15 درصد بیش از تورم افزایش مییافت و در واقع سرمایه واقعیتان هم علاوه بر سرمایه اسمی زیاد شده بود. به زبان ساده یعنی حتی در این سال سخت هم سرمایه واقعی شما و قدرت خرید آن بیشتر شده بود. با این حال توزیع سوددهی در این صندوقها یکسان نبود.
بیشتر بخوانید: خرید صندوق طلا بهتر است یا سکه و طلا؟
میزان سوددهی صندوقهای طلا به تفکیک ماههای سال
اگر به میزان سوددهی صندوقهای طلا بر اساس ماه نگاه کنیم، میبینیم این صندوقها به طور متوسط در فاصله ماههای اردیبهشت تا مهر رشد قابل توجهی را شاهد بودند. 6 ماه متوالی این صندوقها رشد کردند اما در آبان ماه با توجه به نتایج انتخابات آمریکا و گمانهزنیها از بازگشت به برجام و کاهش قیمت دلار، در این ماه به شدت افت کردند. پس از آبان و در 4 ماه پایانی سال 99 بازارها، نرخ دلار و به تبع آن صندوقهای طلا در افت و خیز به سر بردهاند. در نمودار زیر وضعیت سوددهی صندوقهای طلا را مشاهده میکنید.
سه سناریو برای آینده صندوق طلا در 1400
با توجه به آنچه گفتیم و در نمودار نشان داده شد، میتوان دید وقتی بهای دلار در بازار افزایش پیدا کند، قیمت طلا و به تبع ارزش صندوقهای طلا افزایش پیدا میکند. از سوی دیگر، قیمت جهانی طلا هم بر ارزش این صندوقها تاثیرگذار است. به همین دلیل میتوان عوامل موثر را برای سال جدید این گونه و در 3 سناریو تصور کرد. اول این که اگر توافقی سیاسی صورت گیرد و داراییهای بلوکه شده ایران به خصوص در شرق آسیا آزاد شود، میتواند قیمت دلار را در بازار کاهش داده و ارزش صندوقهای طلا را هم متاثر کند. اما تا زمانی که این اتفاق نیفتد صندوقهای طلا امکان رشد خواهند داشت.
دومین عامل به تاثیرات کرونا بر اقتصاد جهان برمیگردد. هرچند واکسنهای موفق احتمال شکست این ویروس در سال جاری را بسیار بالا بردهاند اما مشکلاتی در واکسن آسترازنکا و همچنین برنامههای حمایت مالی گسترده در کشورهای ثروتمند غربی میتواند از عوامل رشد قیمت جهانی طلا و به تبع آن رشد قیمت طلا در ایران باشد که باید دید مصاف با کرونا به چه سمت و سویی خواهد رفت. طول کشیدن آن و اخبار مبنی بر این موضوع قیمت طلا را افزایش خواهد داد. سومین موضوع هم به تورم و شرایط اقتصادی ایران برمیگردد. به نظر میرسد در سال جاری نیز اقتصاد کلان ایران تورمی باشد. اگر آمار تورم در سال جدید این نکته را تایید کنند، صندوقهای طلا اهرمی برای افزایش قیمت به دست خواهند آورد.