حداقل حقوق 39 درصد افزایش یافت

پایان موقتی جدال بر سر حداقل دستمزد در ایران

احسان والیان
    • اشتراک‌گذاری
    • 25
    • 0
    پایان موقتی جدال بر سر حداقل دستمزد در ایران

    بالاخره پس از کش‌وقوس‌های فراوان، حداقل دستمزد از سوی سازمان‌های مربوطه اعلام شد. بر همین اساس به نظر می‌رسد در سال آینده حداقل دستمزد 39 درصد افزایش پیدا کند و به نزدیکی 4 میلیون و 200 هزار تومان برای خانوارهای 3.3 نفری برسد. این دستمزد پس از چانه‌زنی‌های صورت گرفته از سوی نمایندگان کارگری و کارفرمایی تعیین شده است. بر همین اساس حق مسکن نیز 450 هزار تومان و بن خواروبار 600 هزار تومان در نظر گرفته شده است. سایر دستمزدها هم 26 درصد به علاوه 248 هزار تومان افزایش خواهند یافت. اما حداقل دستمزد در جهان چگونه است؟ حداقل دستمزد چه تاثیری بر اقتصاد دارد؟ در ادامه به بررسی حداقل دستمزد در برخی از کشورها خواهیم پرداخت.

    سوئیس بالاترین حداقل دستمزد در جهان

    بررسی کشورهای مختلف از نظر میزان حداقل دستمزد نشان می‌دهد کانتون ژنو در سوئیس ساعتی 23 فرانک سوئیس معادل با حدود 25 دلار به نیروی کار پرداخت می‌کند و به این ترتیب بالاترین حداقل دستمزد در جهان را در سال 2020 داشته است. با احتساب متوسط 41 ساعت کار در هفته از سوی سوئیسی‌ها، حداقل دستمزد ماهانه در ژنو به 3772 فرانک سوئیس معادل با 4115 دلار خواهد شد. حداقل مزد سالانه نیز بیش از 45 هزار فرانک سوئیس یا 49 هزار دلار آمریکا است. این در حالی است که آپارتمان کوچک دوخوابه ماهانه 2 هزار دلار هزینه دارد و هزینه بیمه و حمل و نقل به 800 دلار می‌رسد. هزینه خواروبار نیز 458 دلار به ازای هر نفر است. در واقع یک خانوار 4 نفره در این کشور به طور متوسط ماهانه حدود 4600 دلار است.

    حداقل دستمزد در کشورهای دیگر چقدر است؟

    البته باید به این نکته توجه کرد که این عدد و رقم تابعی از مخارج در کشور هم هست. به همین دلیل هم معمولا در کشورهای ثروتمندتر حداقل دستمزد بالاتر است. این موضوع هم به دلیل سطح رفاهی این کشورها و قدرت چانه‌زنی روی حداقل دستمزد است و هم به دلیل هزینه‌های بالاتری که به دلیل خدمات و موارد دیگر گرفته می‌شود. گزارشی که از سوی سازمان توسعه و همکاری اقتصادی منتشر شده است نیز نشان می‌دهد در سال 2019، حداقل دستمزد در جمهوری اسلواکی، استونی و لیتوانی حدود 3 یورو در ساعت بوده است. به عبارت دیگر حداقل دستمزد اسمی در این کشورها در طول یک سال به ترتیب 6240، 6480 و 6660 یورو بوده است. میزان حداقل دستمزد ساعتی در اسپانیا حدود 6 یورو است و در آلمان به 9 یورو می‌رسد. لوگزامبورگ با 12 یورو و فرانسه با 10 یورو به ازای هر ساعت کار در میان بالاترین میزان حداقل دستمزد پس از سوئیس جای دارند.

    بیشتر بخوانید: 4 کاری که باید قبل از راه انداختن یک کسب و کار انجام داد

    موافقان و مخالفان حداقل دستمزد 39 درصدی

    در گزینه‌های بالا به بررسی حداقل دستمزد در کشورهای مختلف پرداختیم. اما حداقل دستمزد در ایران موافقان و مخالفانی دارد. برخی معتقدند این افزایش دستمزد به دلیل تورم بالایی که در سال گذشته رخ داده باید انجام گیرد. از نظر این دسته، در چنین شرایطی برای پیشگیری از تشدید فقر، افزایش قابل توجه دستمزد لازم است. از سوی دیگر، دسته‌ای معتقدند با وجود تورم بالای یک سال اخیر، اقتصاد این روزهای کشور و کارفرمایان توان پرداخت چنین افزایشی را ندارند به خصوص این که با تحریم‌ها و شرایط کرونایی در این مدت شرایط نامساعد بنگاه‌های اقتصادی تشدید شده است. به عقیده این دسته، اقتصاد ایران به تازگی پس از چندین فصل نشانه‌ای از رشد مثبت نشان داده است و بنگاه‌های اقتصادی شرایط مساعدی ندارند. در مورد کارمندان دولت نیز مساله تامین منابع مالی این افزایش در شرایط فعلی مطرح است. در واقع این سوال پیش می‌آید که اگر دولت منابع این افزایش را ندارد، چطور می‌تواند تامین کند و این روش تامین اثری بر تورم خواهد داشت یا خیر.

    مقالات مرتبط
    پربازدیدهای اخیر
    تازه‌ترین‌ها