چگونه برای دوران بازنشستگی سرمایه گذاری کنیم؟

احسان والیان
    • اشتراک‌گذاری
    • 1254
    • 0
    چگونه برای دوران بازنشستگی سرمایه گذاری کنیم؟

    سرمایه گذاری برای دوران بازنشستگی که از جوانی آغاز شود، به دلیل جنس بلند مدتی که دارد می‌تواند عایدی خوبی در بلندمدت و سنین پیری ما داشته باشد.

    عده بسیاری از ما از دوران بازنشستگی به عنوان روز مبادا یاد می‌کنیم و به خوبی می‌دانیم که در سنینی که دیگر موهای‌مان مانند دندان‌های‌مان سفید شده است نیرو و حوصله و حتی مجال دوران جوانی را برای از سر گیری حرفه و فعالیتی نداریم. در اصل باید در این دوران خوش گذراند و تفرج کرد.

    اما تصاویری می‌بینیم که خلاف این حقیقت را ثابت می‌کند. چهره‌های مهربان و چروک خورده که پشت باجه‌های نگهبانی از صبح زود حاضر می‌شوند و تا آخرین لحظات شب از محل زندگی‌مان حراست می‌کنند یا پشت فرمان تاکسی‌های زرد یا خودرو شخصی در شهر شلوغ و پر دود به جا به جا کردن مسافران مشغول هستند.

    برخی نیز مشغول به ده‌ها شغل این چنینی و مشابه هستند. این مساله همان‌قدر که دردآور است به همان میزان قابل تأمل نیز هست. چرا؟ چرا باید در دوران بازنشستگی دوباره کار کنیم؟ جدا از تورم و گرانی و هزار شکایت دیگر که البته همگی وارد هستند، باید چه کرد که در این دوران لازم نباشد کار کنیم.

    بی شک سرمایه گذاری برای دوران بازنشستگی تنها و معقول‌ترین راهکاری است که از جوانی باید به آن فکر کنیم و به حقوق مستمری برای این دوران بسنده نکنیم.

    آرامشی از جنس سرمایه گذاری

    نه تنها ایران بلکه در کشورهای توسعه یافته هم با پدیده نارضایتی و شکایت بازنشستگان از کم بودن میزان مستمری ماهیانه‌شان در مقابل مخارج زندگی مواجه هستیم. البته با این که جنس نگرانی‌ها و شکایت‌ها متفاوت است اما نکته اصلی که نیازمند رسیدن به آن هستیم آسایش و آرامش برای بازنشستگان و بی دغدغه بودن‌شان در مقابل نگرانی‌های مالی است.

    همه به خوبی می‌دانیم که امکان سر کردن زندگی با توجه به مخارج امروز با حقوق بازنشستگی به سختی امکان‌پذیر و یا اصلا ممکن نیست. به خاطر همین نیاز است از همان سال‌های جوانی که نیروی فوق العاده‌ای برای انجام کار و انباشت سرمایه داریم شروع به سرمایه گذاری برای دوران بازنشستگی کنیم. سرمایه گذاری که با ویژگی‌هایی مانند امنیت، اطمینان و با بازدهی مناسب همراه باشد.

    ثابت قدم در مسیر سرمایه گذاری

    مسیر سرمایه گذاری نیز مانند روزهای زندگی‌مان با فراز و نشیب‌های بسیاری همراه است. اما مهم این است که ما به عنوان تنها رهرو در این مسیر حرکتی مداوم داشته باشیم. همان قدر که باید روزهای جوانی را به بهترین شکل ممکن زندگی کنیم باید گوشه ذهن داشته باشیم که روزی می‌رسد که زمان استراحت و راحتی ما می‌رسد و دیگر نمی‌توان در آن روزها که دوران سالمندی ما است به فکر کار بود؛ بنابراین ذره ذره و در حد توان شروع به سرمایه گذاری در سال‎های پرشور جوانی و میان سالی می‌کنیم تا به پیرسالی برسیم.

    شاید این سوال برای‌مان پیش بیاید که با این حجم خرج و مخارج چطور می‌توان از حالا به فکر سال‌های دور بود؟ در پاسخ باید گفت که راهکارهایی مانند قاعده 20/30/50 می‌تواند برای انجام این مهم به کمک ما بیاید. اصلا این که از همین حالا به درست پس انداز کردن و درست خرج کردن عادت کنیم، کم کم مسیر سرمایه گذاری مناسب برای حرکت کردن هموار می‌شود.

    اما همان طور که گفتیم باید ثابت قدم بود می‌توان صفت «ثابت قدم» بودن را به فال نیک گرفت و به سراغ اوراق با درآمد ثابت و سپرده‌های بانکی رفت. صندوق با درآمد ثابت هم ریسک خاصی ندارد و هم ترکیب سبد آن به نحوی است که بازدهی به مراتب بیش‌تری در مقایسه با حساب‌های بانکی داشته باشد.

    این نوع سرمایه گذاری نه تنها از امنیت بالایی برخوردار است بلکه نقدشوندگی بالایی داشته و سود آن نیز روزشمار است. اما این‌که چرا صندوق درآمد ثابت کیان به عنوان ابزار مالی نوین در میان دیگر صندوق های سرمایه گذاری به افراد مسن معرفی می‌شود به شخصیت سرمایه گذاری این دسته بندی سنی مرتبط است.

    سرمایه گذاران فعال و غیر فعال

    قبل از این‌که به سراغ شخصیت سرمایه گذاری افراد مسن که به شخصیت سرمایه گذار محتاط معرفی می‌شود برویم، بهتر است به دو گروه سرمایه گذاران فعال و غیر فعال بپردازیم که شش شخصیت سرمایه گذاری نیز در این گروه قرار می‌گیرند.

    متخصصان در علم اقتصاد معتقدند اثراتی که جامعه و تجربیات بر افراد می‌گذارند باعث می‌شود افراد در دو دسته سرمایه گذاران فعال و یا غیر فعال قرار بگیرند. سرمایه گذارانی که با در اختیار داشتن ثروتی که با پیشرفت در کسب و کار خود وارد فضای سرمایه گذاری می‌شوند به طور معمول دسته سرمایه گذاران فعال را تشکیل می‌دهند.

    سرمایه گذاران فعال تمایل به فعالیت در انتخاب‌های سرمایه گذاری متنوع دارند و بازدهی را از نوسانات بازار به دست می‌آورند. سرمایه گذاران غیرفعال را سرمایه گذارانی تشکیل می‌دهند که با توجه به نوسانات کوتاه‌مدت اقدام به تغییر مسیر سرمایه گذاری خود نمی‌کنند. افراد مسن که از شخصیت سرمایه گذار محتاط برخوردار هستند در دسته سرمایه گذاران غیرفعال قرار می‌گیرند و زمینه‌های سرمایه گذاری کم ریسک را انتخاب می‎‌کنند.

    افراد مسن، سرمایه گذاران محتاط

    در میان 6 شخصیت سرمایه گذاری که افراد سرمایه گذار به طور معمول در یکی از این شخصیت‌ها قرار می‌گیرند، می‌توان گفت که افراد مسن از شخصیت سرمایه گذار محتاط برخوردار هستند. افراد مسن در زمان سرمایه گذاری، بیش از هر موضوع دیگری به امنیت مالی فکر می‌کنند.

    آن‌ها علاقه‌ای به ریسک در بازار های مالی را ندارند و به همین دلیل بازدهی مناسب با ریسک کم و یا بدون ریسک را به بازدهی بالا و همچنین ریسک بالا در بازارهایی مانند بازار سرمایه ترجیح می‌دهند. سرمایه گذاران محتاط بیش‌ترین وقت را در مسیر سرمایه گذاری برای شروع کار و تصمیم گیری می‌گذارند.

    به طور معمول از ویژگی‌های افراد است که زمانی که از سنین جوانی به میان‌سالی و بعد به سالمندی می‌رسند، تمایلات‌شان هم به ریسک کردن در زندگی کم‌تر و کم‌تر شود.

    سرمایه گذاری با ریسک کم و دریافت سود دوره ای

    می‌دانیم که دریافت حقوق مستمری برای بازنشستگان از اهمیت بالایی برخوردار است. عده بسیاری از بازنشستگان از مستمری بگیران هستند که حقوق ماهیانه آن‌‎ها نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای روزمره آن‌ها باشد. افراد مسن به دنبال گزینه‌ای هم هستند که بتوانند علاوه بر سرمایه گذاری با بازده بهتر از بانک بتوانند از سود ماهیانه آن هم استفاده کنند.

    گفتنی است که صندوق ندای ثابت کیان با ساختاری شبیه به صندوق درآمد ثابت کیان می‌تواند با سبدی متشکل از اوراق بادرآمد ثابت و سپرده بانکی با تقسیم سود دوره‌ای در میانه هر ماه به عنوان گزینه مناسب سرمایه گذاری با ریسک کم و بازدهی بیش‌تر از حساب‌های بانکی به حساب بیاید.

    افق دید در سرمایه گذاری برای دوران بازنشستگی

    بارها به این موضوع که باید در سرمایه گذاری افق دید بلند مدت داشته باشیم، اشاره کرده‌ایم. به طور قطع می‌توان گفت که سرمایه گذاری برای دوران بازنشستگی که از جوانی آغاز شود، به دلیل جنس بلند مدتی که دارد می‌تواند عایدی خوبی در بلندمدت و سنین پیری ما داشته باشد.

    خوشبختانه می‌توان گفت که زمینه‌های سرمایه گذاری در بلند مدت نتیجه بخش هستند. زمینه‌هایی مانند سهام که نوع حرفه‌ای سرمایه گذاری در این زمینه را می‌توان صندوق سهامی در نظر گرفت هم در افق دیدهای 5 ساله و بیشتر می‌توانند بازدهی شگفت‌انگیزی را ارائه دهند.

    به هر صورت، موضوعی که باید در نظر گرفته شود این است که هر کدام از ما به دوران بازنشستگی راه پیدا خواهیم کرد. بنابراین باید برنامه ‌ای برای این دوره مهم داشته باشیم که به معنای واقعی کلمه، کرامت‌مان حفظ شود. فکر می‌کنید چه نوع سرمایه گذاری برای دوران بازنشستگی مناسب است؟

    دسته سرمایه گذاران غیر فعال، شخصیت سرمایه گذار محتاط
    سرمایه گذاری در اوراق بهادار و صندوق درآمد ثابت کیان
    بله، فرد بازنشسته می‌تواند با سرمایه گذاری در صندوق ندای ثابت کیان هم از سرمایه گذاری با بازدهی بهتر از بانک با ریسک کم بهره‌مند شود و هم از تقسیم سود دوره‌ای این صندوق استفاده کند.