خطای تشدید تعهد چیست و چه اثری بر زندگی ما دارد؟
- اشتراکگذاری
- 253
- 0
سوگیری تعهد، که به عنوان تشدید تعهد نیز شناخته میشود، تمایل ما را برای متعهد ماندن به رفتارهای گذشته خود توصیف میکند، حتی اگر این رفتارها نتایج مطلوبی نداشته باشند.
تصور کنید سال اول دانشگاه خود را با گرایش زیست شناسی سلولی به پایان میرسانید. شما همیشه علم را علاقه خود میدانستید، بنابراین برای هیچ کس و خودتان تعجبی ندارد که دنبال این رشته رفته باشید. این راهی بوده که شما انتخاب کردهاید. در طول ترم اول، در یک درس اختیاری درباره تاریخ ایران ثبت نام میکنید و ناگهان چیزی میفهمید. قبلا به طور کلی از کلاسهای آناتومی اصلی خود لذت میبردید، اما به یکباره متوجه میشوید که از کلاس تاریخ خود بیش از موارد دیگر خوشتان میآید.
در واقع آنقدر از این کلاس لذت میبرید که تصمیم میگیرید در ترم دوم هم چند درس تاریخی دیگر بگذرانید یا در این باره بسیار بیشتر بدانید. اینجاست که ماجرا شروع میشود. در طول سال، صدایی در ذهنتان شما را به تغییر رشته و گرفتن مدرک لیسانس تاریخ سوق میدهد. با این حال، این تصمیم در تضاد با اهداف آینده شما و هر چیزی است که تا به حال در مورد خودتان گفتهاید و برایش برنامهریزی کردهاید.
تغییر نظر ایرادی ندارد، با این حال احساس میکنید تحت فشار هستید که همه چیز را ثابت نگهدارید. تردید شدید شما برای تغییر رشته، حتی اگر واقعاً میخواهید این کار را انجام دهید، نتیجه سوگیری تشدید تعهد است. در ادامه بیشتر با این خطا و اثری که بر زندگی ما دارد آشنا میشویم.
خطای تشدید تعهد چیست؟
سوگیری تعهد که به عنوان تشدید تعهد نیز شناخته میشود، تمایل ما را برای متعهد ماندن به رفتارهای گذشته خود، به ویژه آنهایی که به طور عمومی نشان داده شدهاند بیان میکند؛ حتی اگر این رفتارها نتایج مطلوبی نداشته باشند.
جلوههای فردی خطای تشدید تعهد
این احساس که رفتارهای آینده ما باید با چیزهایی که در گذشته گفتهایم و انجام دادهایم همسو باشد، توانایی ما را برای تصمیمگیری خوب به شدت به خطر میاندازد. به خصوص اگر تصمیم اولیه ما به نتایج نامطلوبی منجر شده باشد. علاوه بر این، زمانی که رفتارهای گذشته ما با ارزشهای فعلی ما همسو نباشد، میتواند برای ما مشکلاتی ایجاد شود.
امتناع از تغییر موضع نه تنها ممکن است منجر به نتایج نامطلوبی شود، بلکه میتواند به عنوان مانعی برای رشد شخصی ما هم عمل کند. توانایی تشخیص نقص در رفتارهای گذشته با هدف بهتر کردن خود، در زندگی ما اهمیت بالایی دارد. این کار در نهایت بینش بیشتری نسبت به خود میدهد و به ما کمک میکند تا به شیوهای انتقادی و منطقیتر تصمیمگیری کنیم.
اثرات سیستمی
سوگیری تعهد زمانی میتواند به یک موضوع بزرگتر تبدیل شود که توسط فردی در موقعیت قدرت به نمایش گذاشته شود. محققان معتقدند که این رفتار زمانی رایج است که سیاستهای دولتی مطرح میشوند و فردی که وظیفه تصمیمگیری را بر عهده دارد مضطرب جایگاه خود است. این اتفاق باعث نگرانی است.
چرا سوگیری تعهد اتفاق میافتد
دلیل سوگیری تعهد این است که ما دائماً سعی میکنیم خود و دیگران را متقاعد کنیم که تصمیم گیرندگانی منطقی هستیم. ما این کار را برای حفظ ثبات در اقدامات خود و همچنین به قصد دفاع از تصمیمات خود در برابر افراد اطرافمان انجام میدهیم، زیرا احساس میکنیم که این کار به ما اعتبار بیشتری میدهد.
چرا آگاهی از سوگیری تشدید تعهد مهم است
آگاهی از سوگیری تعهد از چند جهت دارای مزیت است. با آگاهی از آن، میتوانیم جلوی اشتباهاتمان را بگیریم. از آنجایی که این سوگیری میتواند باعث شود تصمیمات ضعیفی بگیریم، اجتناب از آن میتواند سودمند باشد. از بین بردن این تورش، نقطه شروعی برای رشد شخصی است زیرا انجام این کار به ما امکان میدهد اشتباه خود را بپذیریم و از رفتار گذشته خود درس بگیریم.
سوگیری تشدید تعهد در سرمایه گذاری
این سوگیری در سرمایه گذاری هم خود را نشان میدهد. گاهی اوقات ما به یک رویکرد یا یک گزینه سرمایه گذاری آن قدر میچسبیم و به آن اعتماد داریم که از گزینههای دیگر و احتمال اشتباه کردنمان غافل میشویم. این موضوع میتواند باعث ضرر و زیان ما در سرمایه گذاری شود. به همین دلیل هم اجتناب کردن از چنین سوگیری میتواند سود ما را به دنبال داشته باشد.
چگونه از سوگیری تشدید تعهد اجتناب کنیم
اجتناب از سوگیری تعهد همیشه آسان نیست. این کار مخالف انگیزه طبیعی ما برای ثبات است و میتواند ما را نگران کند که دیگران به خاطر تصمیمهای نامناسب درباره ما بد فکر کنند.
اولین گام برای جلوگیری از سوگیری تشدید تعهد، این است که بپذیریم که ثبات، همه چیز نیست. اگر متوجه شدید که برخی از رفتارهای گذشته شما دیگر با اهداف یا ارزشهای شما همخوانی ندارد، دلیلی وجود ندارد که به آنها متعهد بمانید. ما اجازه داریم رشد کنیم و تغییر کنیم. این غیرمنطقی است که تصمیمات را صرفاً بر اساس میل به ثبات یا ترس از تغییر دادن اوضاع اتخاذ کنیم. تشخیص آگاهانه شرایط میتواند به ما کمک کند از این نوع رفتارها در آینده اجتناب کنیم.
علاوه بر این، نباید نگران این باشیم که در صورت نتایج منفی تصمیمات ما، دیگران کمتر به ما فکر میکنند یا ما را بیثبات میدانند. همانطور که گفته شد، همیشه افرادی خواهند بود که با شما مخالف باشند، پس چرا نگران آن باشید؟ به مثال دانشجویی فکر کنید که تغییر رشته خود را به تعویق میاندازد زیرا نگران است که مردم درباره آنها قضاوت کنند. در مورد این تصمیم برای تغییر رشته هیچ کس جز خود فرد نباید تحت تأثیر قرار گیرد. کلید پرهیز از سوگیری تشدید تعهد این است که به جای نگرانی در مورد اینکه دیگران در مورد شما چه فکری میکنند، روی خوبیهایی که از تغییر رفتار شما حاصل میشود، تمرکز کنید.
در مورد سرمایه گذاری هم همین طور است. اگر به این فکر کنید که به هر دلیلی به یک گزینه نامناسب یا بازار نادرست بیش از حد متعهد هستید و با وجود اشتباهات همچنان در آن معامله میکنید، باید رویکرد خودتان را تغییر دهید. تغییر نظر دادن در صورت اشتباه ممکن است کمی هزینه داشته باشد اما تداوم یک اشتباه هزینههای بسیار سنگینتری روی دست شما خواهد گذاشت.