آشنایی با مدیریت سرمایه و استراتژیهای آن
- اشتراکگذاری
- 345
- 0
در واقع استراتژی سرمایه گذاری مجموعهای از قوانین و مقررات و بایدها و نبایدهاست که فرد سرمایه گذار برای کسب سود بیشتر و پوشش ریسک حاصل از سرمایه گذاری خود باید به آنها پایبند باشد.
مدیریت سرمایه یکی از مهمترین ارکانهای سرمایه گذاری است، زیرا بدون مدیریت و پوشش ریسک تصمیمات اقتصادی، سرمایه گذاران ممکن است گرفتار نوسانات بازار شده و داراییهای خود را از دست بدهند. به همین دلیل برای سرمایه گذاری بهتر و کم ریسکتر باید با مدیریت سرمایه و استراتژیهای آن آشنایی داشت. در ادامه، در این مورد بیشتر توضیح خواهیم داد.
استراتژی چیست؟
مفهوم استراتژی یک تعریف دقیق و جهان شمول ندارد. بلکه تعاریف مختلف و متفاوتی از استراتژی ارائه شده است. هرکدام از این تعاریف توسط افرادی که فعال سرمایه گذاری یا محققان این زمینه بودهاند، صورت گرفته است. اما دو مورد از مهم ترین تعریفهای استراتژی را میتوان از زبان جک ولش مدیر اسبق جنرال الکتریک نقل کرد. جک ولش استراتژی را اینگونه تعریف میکند، استراتژی یعنی اینکه من تصمیمهای شفاف و دقیق درمورد نحوه رقابت با دیگران بگیرم. یکی دیگر از تعریفهای مهمی که از استراتژی شده است و در مقاله مطرح مایکل پورتر از آن نام برده شده، این است که استراتژی یعنی اینکه کاری که دیگران انجام میدهند را با منابع کمتر و کاراتر انجام دهیم و کارهایی انجام دهیم که هیچ کس غیر از ما انجام نمیدهد.
استراتژی در دنیای سرمایه گذاری
در واقع استراتژی سرمایه گذاری مجموعهای از قوانین و مقررات و بایدها و نبایدهاست که فرد سرمایه گذار برای کسب سود بیشتر و پوشش ریسک حاصل از سرمایه گذاری باید به آنها پایبند باشد. استراتژی همیشه شبیه کشمکش بین سود و ریسک است. در نتیجه استراتژی سرمایه گذاری باتوجه به شرایط بازار، مرز بین ریسک و سود را برای سرمایه گذار تعریف میکند. به عنوان مثال اگر بازار در شرایط نااطمینانی باشد فرد سرمایه گذار باید بیشتر به فکر پوشش ریسک ناشی از سرمایه خود باشد و محتاطانهتر در بازار رفتار نماید.
چگونه استراتژی خوبی تدوین کنیم
همانگونه که گفته شد استراتژی تعریف ثابت و مشخصی ندارد بلکه از دیدگاه هر پژوهشگر یا مدیر با تجربهای دارای تعریف خاصی است. به این دلیل برای تعیین یک استراتژی سرمایه گذاری خوب باید به یکسری ویژگیهای فردی توجه داشت و بر حسب این ویژگیها استراتژی مناسب را تعیین کرد. از جمله این ویژگیها میتوان به میزان ریسک پذیری شخص، میزان آگاهی و دانش مالی فرد سرمایه گذار، تمایلات شخصی فرد در مورد مقولههای سرمایه گذاری و میزان سرمایه و درآمد شخص سرمایه گذار اشاره کرد. بر اساس ویژگیهای ذکر شده بصورت نسبی میتوان استراتژی مناسبی برای سرمایه گذار تعیین کرد.
انواع استراتژیهای سرمایه گذاری
استراتژی محتاطانه
در این نوع استراتژی سرمایه گذار کمتر به نوسانات بازار توجه میکند و اصل بر سرمایه گذاری بلندمدت است. یکی از اصول اساسی آن در وهلهی اول حفظ سرمایه و جلوگیری از ضرر دارایی است. سرمایه گذاری در بانک یکی از این نوع استراتژیها است اما بازدهی آن چندان زیاد نیست. به عنوان مثال سود سپردهگذاری در بانک از گزینههایی مانند سرمایه گذاری در صندوقهای با درآمد ثابت کمتر است. بهترین گزینه برای این نوع استراتژی، صندوقهای با درآمد ثابت هستند. از جمله این صندوقهای درآمد ثابت میتوان به صندوق درآمد ثابت کیان و صندوق ندای ثابت کیان اشاره کرد.
استراتژی هجومی
در استراتژی هجومی اصل بر کسب سود حداکثری است و کسانی که از این استراتژی پیروی میکنند، تمایل دارند در ازای سود بیشتر ریسکهای بالاتری را بپذیرند. این نوع استراتژی معمولا به دید کوتاهمدت خواهد بود و سرمایه گذار نسبت به نوسانات بازار حساس است. یکی از بازارهای مناسب برای چنین استراتژی، حضور در بازار اوراق بهادار و خرید و فروش سهام شرکتهای موجود در آن است. اگر دانش و وقت کافی در این خصوص ندارید، میتوانید از صندوقهای سهامی مانند آوای سهام کیان، آهنگ سهام کیان و صندوق شاخصی هم وزن کیان استفاده کنید.
استراتژی پوششی
استراتژی پوششی در واقع بین دو استراتژی محتاطانه و هجومی قرار دارد. این استراتژی تعریف مشخص و دقیقی ندارد. درواقع این استراتژی سعی می کند در آن واحد هم سوددهی و هم ریسک را پوشش دهد و به گونهای عمل کند که از اهداف بلندمدت و کوتاه مدت بصورت همزمان سود کسب کند. به گونهای که هم سرمایه گذاری بلندمدت و هم سرمایه گذاری کوتاه مدت داشته باشد و سرمایه خود را برای هدفهای کوتاه مدت و بلندمدت تقسیم کند.
مزایای داشتن استراتژی سرمایه گذاری
استراتژی در سرمایه گذاری بسیار با اهمیت است. بدون داشتن استراتژی مناسب، سرمایه گذار در واقع بدون هدف و یا سردرگم معامله انجام داده است. استراتژی سرمایه گذاری باعث مشخص کردن هدف و مقدار سود حاصل از سرمایه گذاری میشود. او با این کار مقدار سود و مدت زمان رسیدن به این هدف را از قبل تا حدودی مشخص کرده است. با توجه به استراتژی که وی از قبل در پیش گرفته، کوتاه مدت یا بلندمدت بودن سرمایه گذاری مشخص شده است. مثلا اگر استراتژی بر این بود که سرمایه گذاری طولانی مدت باشد سرمایه گذار به نوسانات مقطعی بازار تقریبا بیتوجه یا کمتوجه شده و فقط به هدف و زمان از قبل تعیین شده در استراتژی فکر میکند.
معایب داشتن استراتژی سرمایه گذاری
همان گونه که ذکر شد استراتژی باعث میشود افراد با هدف مشخص و در مدت زمان خاصی سرمایه گذاری انجام دهند. اما اگر نحوه انتخاب استراتژی اشتباه باشد فرد سرمایه گذار به دلیل اینکه هدف آن از قبل مشخص شده و به امید اینکه در زمان تعیین شده به سود مشخصی میرسد کاملا دچار ضرر خواهد شد. از معایب استراتژی این است که اگر شرایط بازار اشتباه تشخیص داده شود و بر حسب آن استراتژی در پیش گرفته شود، هرچند قابل جبران است اما قطعا، زمان و مقداری از دارایی سرمایه گذار را از بین خواهد برد.
جمع بندی
استراتژی تعریفهای متفاوتی دارد، اما بصورت کلی به این نکته اشاره دارد که افراد باید قبل از سرمایه گذاری، ویژگیهای خود و بازار را در نظر بگیرند و تلاش کنند تا با توجه به آنها مقدار سود هدف و مدت زمان رسیدن به این اهداف را پیش بینی کنند.