همه چیز در مورد مزایای سرمایه گذاری در فلز زرد و نقره
5 نکته راهنما برای اینکه طلا بخریم یا نقره؟
- اشتراکگذاری
- 635
- 0
حتما تا حالا برایتان پیش آمده که هنگام تورم چشمگیر، توصیهای نسبت به خرید طلا از سوی آشنایان خود شنیده باشید. در واقع طلا یکی از گزینههای سرمایه گذاری است که از قدیم مورد توجه قرار داشته است. با این حال، خرید طلا تنها گزینهای در میان فلزات قیمتی نیست که میتواند از شما در برابر تورم حفاظت کند. از گذشته تا امروز، طلا و نقره به عنوان پول و نوعی وسیله برای ذخیره ارزش به کار گرفته شدهاند. نقره پتانسیلهایی دارد که از نظر بسیاری از سرمایه گذاران مغفول مانده است. اما هر یک از گزینههای طلا و نقره ویژگی خاصی دارند که به نحوی در شرایط تورمی به حفظ سرمایه شما کمک میکنند. در ادامه به پتانسیلها و معضلات هر یک از این گزینهها اشاره میکنیم.
1- مقایسه نوسان قیمتی و ریسک نقره و طلا
عرضه کل نقره جدید در هر سال حدود یک میلیون اونس است. این در حالی است که عرضه طلا در سال به حدود 120 میلیون اونس میرسد. این موضوع به معنی آن است که بازار نقره از نظر وزنی تقریبا 8 برابر طلا است اما از نظر ارزش این موضوع متفاوت است، زیرا کمیابی این فلزات بر قیمت آنها موثر است. از نظر ارزشی هم قیمت پایینتر نقره موجب میشود ارزش این بازار کوچکتر از بازار طلا شود. در حال حاضر قیمت هر اونس طلا (حدود 31 گرم) نزدیک به 1850 دلار و قیمت هر اونس نقره حدود 27 دلار است.
خرید نقره کی به صرفه است؟
یکی از دلایل نوسانات بیشتر نقره نسبت به طلا هم این است که با ورود پول نسبتا کمی میتوان تاثیر بزرگی بر قیمت آن در مقایسه با طلا گذاشت. در نتیجه، نقره به هنگام روزهای اوج گرفتن قیمت، بیشتر از طلا بالا میرود و در روزهای افت قیمت، بیشتر از طلا کاهش پیدا میکند. به عنوان مثال در دهه 70 میلادی که اقتصاد جهان دچار کسادی بود، نقره رشد بیشتری نسبت به طلا کرد. اما از سال 1980 تا 1985 افت نقره بسیار بیشتر بود. در سالهای بحران مالی جهان یعنی فاصله سالهای 2008 تا 2011 هم نقره رشد بسیار بالاتری نسبت به طلا تجربه کرد. اما پس از بهبود شرایط بازار در سالاهای بعدی، طلا افت کمتری داشت.
نکته: خرید نقره ریسک بالاتری دارد. بنابراین اگر ریسکگریز هستید و دچار حملات ترس از فروش میشوید، نقره خیلی به درد شما نمیخورد.
نکته دوم: قیمت نقره در شرایط رکود جهانی عموما بهتر از طلا رشد میکند و در بازار پررونق جهانی بیشتر از طلا افت میکند. بنابراین وقتی بازار رونق میگیرد حتما نقره را بفروشید.

2- نقره ، طلای فقرا
نقره هم مانند طلا در دسته فلزات قیمتی قرار دارد و شباهتهایی با آن دارد. نقره همان مزایای یک دارایی فیزیکی مانند طلا را دارد. به عنوان مثال نقره مانند طلا پول است و نوعی ارزش ذاتی دارد. اما مزیت نقره این است که با پرداخت پول کمتری میتوانید صاحب آن شوید. در واقع، برخورداری از تمام مزایای یک دارایی فیزیکی و مشابه با طلا، با پولی بسیار کمتر ممکن میشود. به این دلیل برخی افراد به نقره «طلای فقرا» هم میگویند.
نکته: با پرداخت پول کمتری نسبت به طلا از مزایای سرمایه گذاری در یک دارایی ارزشمند برخوردار میشوید. به خصوص در شرایط تورمی، سرمایه گذاری در نقره برای کسانی که پول زیادی ندارند، گزینه مناسبی است.
3- مشکلی به نام نگهداری
اگر همین حالا نگاهی به بازار بیندازید، متوجه میشوید که با همان پولی که میشود یک گرم طلا خرید، حدود 68 گرم نقره خریداری میشود. این موضوع به معنی آن است که خرید نقره نسبت به طلا حدود 68 برابر فضا میخواهد. با توجه به این که خرید طلا و نقره فیزیکی همواره با خطرات سرقت و دزدی روبرو است و جای مطمئنی باید برای آنها کنار گذاشته شود، در صورت خرید مقادیر زیاد یا سرمایه گذاری پول نسبتا زیاد در این گزینه، ممکن است با مشکل نگهداری آن روبرو شوید. علاوه بر این، چگالی نقره از طلا بسیار کمتر است. حجم نقره خالص 84 درصد بیشتر از طلا است. این دو عامل در کنار هم باعث میشوند جایی که برای ذخیره نقره باید کنار بگذاریم، بسیار بزرگتر از طلا باشد.

مشکل نگهداری نقره هم مساله دیگری است. نقره کدر و سیاه میشود و برای جلوگیری از وقوع آن باید در محلی خشک و دور از سایر عناصر نگهداری شود. این دغدغه در مورد طلا وجود ندارد.
نکته: هزینه نگهداری طلا پایینتر است و جای کمتری میخواهد، سبکتر است و راحتتر حملونقل میشود. علاوه بر این موارد سیاه هم نمیشود.
4- مصارف صنعتی و مقایسه طلا و نقره
بیش از یک دهم عرضه طلا صرف کاربردهای صنعتی میشود. اما این نسبت برای نقره بیش از 50 درصد است. نقره کاربردهای زیادی دارد و در صنایعی از الکترونیک گرفته تا پزشکی، ساخت باتری و پنلهای خورشیدی مورد استفاده قرار میگیرد. این کاربردها موجب میشود وضعیت اقتصاد جهان تاثیر بیشتری روی تقاضای نقره در مقایسه با طلا داشته باشد. به همین دلیل هم نقره از رونق و رکود اقتصادی بیشتر آسیب میبیند.
نکته دیگری که در خصوص مصارف صنعتی نقره وجود دارد، آن است که در این مصارف نقره مصرف میشود و دیگر به دردی نمیخورد یا بازیافت آن مقرون به صرفه نیست. در این شرایط وقتی محصولی که نقره در آن به کار گرفته شده دور ریخته میشود، نقره هم از بین رفته است. در این وضعیت، مقدار نقرهای که از طریق بازیافت به بازار برمیگردد، محدود میشود. در این شرایط، سالانه میلیونها اونس نقره دور ریخته میشود و برای برآورده کردن تقاضا نقره جدیدی باید عرضه شود.
نکته: تقاضای صنعتی نقره با قدرتمندتر شدن اقتصاد بالاتر میرود و با رکود ضعیفتر میشود. البته در شرایط رکود شدید تقاضا برای سرمایه گذاری و سفتهبازی بسیار زیاد میشود و علت رشد قیمت نقره در رکودهای شدید جهانی نیز رشد چشمگیر تقاضای سرمایه گذاری بوده است.

5- رویکرد نهادهای دولتی و دولتها به طلا و نقره
یکی دیگر از تفاوتهایی که میان نقره و طلا وجود دارد، میزان نقره یا طلایی است که دولتها و نهادهای دیگر نگهداری میکنند. نهادهای بیشتر کشورها طلا نگهداری میکنند. این در حالی است که نقره عمدتا توسط نهادهای سه کشور آمریکا، هند و مکزیک نگهداری میشود. در واقع از آنجا که نقره دیگر در ضرب سکه مورد استفاده قرار نمیگیرد. بنابراین در صورت اختلال عرضه نقره یا افزایش تقاضای صنعتی یا بحران، ممکن است برخی مشکلات پیش بیاید.
نکته: اگر دولتها به هر دلیلی شروع به خرید نقره کنند، تاثیر بزرگی روی بازارها میگذارد. در این صورت تقاضا بالا میرود و قیمت رشد زیادی میکند.
بیشتر بخوانید: چرا طلا گران است و چه موقع گرانتر میشود؟
جمعبندی
در مطالب بالا، 5 نکته مهم در خصوص خرید نقره یا طلا را بررسی کردیم. به نظر میرسد نقره برای کسانی که کمتر پول دارند یا در شرایطی که انتظار رکود قابل توجهی در جهان میرود، گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است. اما در شرایط معمول یا بازاری که رو به بهبودی است، نقره با ریسک بالاتر خود، گزینه چندان مناسبی نیست. علاوه بر این، به طور کلی طلا برای ریسک گریزها و نقره برای ریسکپذیرها بهتر است.