ایرانی ها چقدر ثروت دارند؟
- اشتراکگذاری
- 10777
- 0
طبق دادههای گزارش سوئیس کردیت، توزیع ثروت در ایرانیها بسیار متفاوت است. حدود 45 درصد از بزرگسالان ایرانی کمتر از 10 هزار دلار ثروت دارند. 41 نفر از ایرانیان نیز ثروتی بیش از 500 میلیون دلار دارند.
در سالهای اخیر تورم بیش از گذشته بلای جان اقتصاد و سرمایه مردم شده است. رشد قیمت داراییها در کنار افزایش قیمت کالاها و خدمات آثار اقتصادی زیادی داشته و باعث احساس فقر بیشتری در میان خانوارها شده است. با این حال، به نظر میرسد همه خانوارها این شرایط را تجربه نکرده باشند. به تازگی موسسه کردیت سوئیس در گزارشی به بررسی ثروت در میان کشورهای مختلف پرداخته است. دادههای این گزارش که تا سال 2021 را در برگرفته شامل ایران هم میشود. اگر مایلید بدانید ایرانیها چقدر ثروت دارند و چند درصد از مردم ایران ثروتمند هستند، این گزارش را بخوانید.
ایرانی ها چقدر ثروت دارند؟
گزارش موسسه تحقیقاتی کردیت سوئیس نشان میدهد تعداد بزرگسالان ایران 58.6 میلیون نفر است. بر همین اساس مجموع ثروت ایرانی ها به 2292 میلیارد دلار میرسد. با این حساب، رتبه ایران در کشورهای ثروتمند بیست و سوم است. اما این نکته میتواند تا حدی گمراه کننده باشد چرا که طبق همین گزارش، ایران از نظر جمعیت بزرگسال رتبه 17 دنیا را دارد. با توجه به تعداد بالای جمعیت بزرگسال میزان ثروت هم باید سرانه مقایسه شود تا بتوان به درستی میزان دارایی ایرانی ها را با سایر کشورها ارزیابی کرد.
از نظر مجموع ثروت، آمریکاییها با مجموع دارایی حدودا 146 هزار میلیارد دلار ثروتمندترین کشور دنیا به حساب میآیند و پس از آنها چینیها با 85 هزار میلیارد دلار و ژاپنیها با 26 هزار میلیارد دلار قرار گرفتهاند. پس از این سه کشور، سایر کشورهای ثروتمند جهان عبارتند از: آلمان با 17 هزار میلیارد دلار، بریتانیا و فرانسه با 16 هزار میلیارد دلار، هند با 14 هزار میلیارد دلار، کانادا و ایتالیا با حدود 12 هزار میلیارد دلار و در نهایت استرالیا با نزدیک به 11 هزار میلیارد دلار.
ثروتمندترین کشورهای جهان کدام هستند؟
در بالا به مجموع دارایی کشورهای جهان اشاره کردیم و گفتیم باید تعداد را نیز لحاظ کرد تا به برآورد دقیقتری از ثروتمندترین مردم جهان برسیم. اگر مجموع ثروت را به جمعیت بزرگسال تقسیم کنیم، نتیجههای جالبی به دست میآیند. با این معیار، سوئیس با ثروت 697 هزار دلار به ازای هر بزرگسال در صدر قرار میگیرد و پس از آن نیز به ترتیب کشورهای ثروتمند جهان عبارتند از: لوگزامبورگ با 658 هزار دلار به ازای هر بزرگسال، آمریکا با 579 هزار دلار، هنگکنگ با 553 هزار دلار و استرالیا با 550 هزار دلار. ایران با این معیار در رتبه 66 از میان 171 کشور مورد بررسی جای دارد. میزان ثروت به ازای هر بزرگسال در میان ایرانی ها 39 هزار دلار اعلام شده است.

ثروت ایران بیشتر است یا عربستان؟
در بالا اشاره کردیم که طبق گزارش موسسه فوق، ثروت ایرانیان 2292 میلیارد دلار است. با این میزان ثروت، ایرانی ها در مجموع بیش از عربستانیها (با مجموع ثروت 2073 میلیارد دلار) دارایی دارند. البته نکته مهم این است که تعداد بزرگسالان عربستان 24.5 میلیون نفر است یعنی حدود 42 درصد جمعیت بزرگسال ایران. اگر جمعیت را برحسب تعداد بزرگسال حساب کنیم، خواهیم دید هر بزرگسال عربستان سعودی 84 هزار دلار ثروت دارد در حالی که این میزان برای ایرانی ها 39 هزار دلار است. در میان کشورهای پیرامون ایران، قطریها وضعیت بهتری دارند و با سرانه 183 هزار دلاری به ازای هر بزرگسال در رتبه 27 این گزارش جای گرفتهاند. کویتیها رتبه 28 را دارند، اماراتیها سی و دوم هستند، لبنانیها چهل و دوم و عمانیها شصت و پنجم.
شاید این رتبهبندی در برخی موارد کمی عجیب باشد اما تعداد جمعیت کم برخی کشورها در رتبه آنها بیتاثیر نیست. علاوه بر این، این میزان ثروت میانگین را نشان میدهد و از آنجا که میانگین توزیع درآمدی را به خوبی نشان نمیدهد، ممکن است عدهای از ثروتمندان در کشورها که میزان هنگفتی ثروت دارند، میانگین را بالا ببرند. به همین دلیل هم گاهی از میانه درآمدی برای اطلاع از وضعیت ثروت جامعه استفاده میشود.
میانگین و میانه و مشکلات مربوط به آن
در بالا به مجموع ثروت کشورها اشاره کردیم و به ثروت متوسطی که هر بزرگسال دارد نیز پرداختیم. به علاوه گفتیم که میانگین ثروت شاید وضعیت مردم عادی را به خوبی نشان ندهد و وضعیت مالی خوب عدهای اندک از ثروتمندان میانگین ثروت را بالا ببرد. در این شرایط بهتر است از میانه ثروت استفاده شود. میانه ثروت به زبان ساده یعنی افرادی که در جامعه از نظر دارایی در مرز 50 درصد قرار دارند، چقدر ثروت دارند. یک مثال ساده برای میانگین و میانه میزنیم تا مساله روشن شود. سه نفر را در نظر بگیرید که ثروت آنها به ترتیب 100، 200 و 600 میلیون تومان است. میانگین آنها یعنی جمع سه عدد بالا تقسیم بر سه یا به عبارتی 300 میلیون تومان. در واقع عدد 600 باعث شده که میانگین ثروت بالا بیاید و از دارایی دو نفر دیگر بیشتر باشد. حالا بیایید درآمدها را به ترتیب بچینیم و میانه را حساب کنیم. با توجه به این که تعداد سه نفر است، 200 عدد میانه ثروت خواهد بود. این معیار برای سنجش وضعیت عموم بهتر است.
وضع مردم عادی در کدام کشورها بهتر است؟
با توجه به نکاتی که مطرح کردیم، برای سنجش وضعیت مردم معمولی میانه میتواند گزینه بهتری باشد. با این معیار ایسلندیها با 376 هزار دلار ثروت در رتبه نخست قرار میگیرند. لوگزامبورگ با 350 هزار دلار دوم است و استرالیا، بلژیک و نیوزیلند در رتبههای بعدی جای دارند. ایرانی ها از این منظر رتبه 67 را دارند و ثروت میانه آنها در سال 2021 حدودا 13 هزار دلار بوده است. یعنی قشری که از نظر ثروت در ایران وسط جامعه قرار میگیرد، حدودا 13 هزار دلار معادل تقریبی 400 میلیون تومان ثروت دارد، اعم از این که آن دارایی نقد باشد یا در سایر داراییهای ملکی و غیره قرار داده شده باشد. این میزان برای قطریها 22 هزار دلار و برای عربستانیها 19 هزار دلار است.

چند درصد مردم ایران ثروتمند هستند؟
طبق دادههای گزارش سوئیس کردیت، توزیع ثروت در ایرانی ها بسیار متفاوت است. حدود 45 درصد از بزرگسالان ایران کمتر از 10 هزار دلار ثروت دارند. این در حالی است که حدود 48 درصد نیز بین 10 هزار تا 100 هزار دلار ثروت دارند. این اعداد به معنای آن است که حتی به قیمت امروز بیش از 93 درصد بزرگسالان ایرانی کمتر از 3.3 میلیارد تومان ثروت دارند. اما شاید سوال کنید چند درصد مردم ایران ثروتمند هستند؟ طبق این گزارش 6.5 درصد از بزرگسالان ایرانی ثروتی بین 100 هزار دلار تا یک میلیون دلار دارند. علاوه بر این موارد، 0.3 درصد از بزرگسالان ایرانی ثروت بیش از یک میلیون دلاری دارند. این اعداد به معنای آن است که حدود 4 میلیون ایرانی بیش از 100 هزار دلار و 147 هزار ایرانی بیش از یک میلیون دلار ثروت دارند. از نظر میزان افزایش ثروتمندها به یک درصد بالای ثروت در جهان نیز ایرانی ها در سال 2021 رتبه هفتم را داشتهاند.
ثروت خالص ایرانیان ثروتمند در سال 2021 چقدر بود؟
در انتهای این گزارش نیز میتوان میزان ثروت خالص افراد مرفه را در اغلب نقاط دنیا دید. در بالا اشاره کردیم حدود 147 هزار نفر در ایران بیش از یک میلیون دلار ثروت دارند. اگر این عدد را به خوبی بخشبندی کنیم، خواهیم دید 131 هزار نفر از این میان بین یک تا 5 میلیون دلار ثروت دارند. حدود 11 هزار نفر نیز ثروتشان بین 5 تا 10 میلیون دلار است. درصد ایرانیان ثروتمندی که بالای 10 میلیون دلار سرمایه دارند، کمتر از 5 هزار نفر است. در واقع، 4559 نفر ثروت بین 10 تا 50 میلیون دلاری دارند، 126 نفر 50 تا 100 میلیون دلار ثروت دارند و 97 نیز 100 تا 500 میلیون دلار سرمایه دارند. طبق گزارش سوئیس کردیت، 41 نفر از ایرانیان ثروتی بیش از 0.5 میلیارد دلار دارند.
کردیت سوئیس چیست و گزارش آن چقدر اعتبار دارد؟
این گزارش مبتنی بر آماری است که کردیت سوئیس منتشر کرده است. کردیت سوئیس یک شرکت خدمات مالی و بانکداری است که مقر آن در کشور سوئیس قرار دارد. این شرکت سالانه به گزارش در خصوص ثروت در جهان میپردازد. با این حال، کیفیت دادههای جمعآوری شده و محاسبه شده به خصوص در مورد کشورهایی که دادههای زیادی از آنها در دسترس نیست، تا حدودی مبهم است. خود این گزارش نیز به کیفیت ضعیف دادههای کسب شده خود در خصوص ایران اشاره کرده است. به همین دلیل نیز روششناسی آن با ابهاماتی روبرو است. با این همه یک نکته مهم در این میان وجود دارد. چیزی که میتواند ثروت افراد را در شرایط تورمی حفظ کند، سرمایه گذاری اصولی است.