چگونه از بورس درآمد کسب کنیم؟
- اشتراکگذاری
- 176
- 0
برای سرمایه گذاری در بازار سهام و کسب درآمد از بورس چند راه وجود دارد: سرمایه گذاری مستقیم و سرمایه گذاری غیرمستقیم. هر یک از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند.
شاید این سوال برای شما یا یکی از نزدیکانتان پیش آمده باشد که چگونه از بورس کسب درآمد کنیم. بسیاری از مردم پس از نوسانات دو سال اخیر از بازارهای مالی ترسیدهاند.
اما اگر واقع بینانه در نظر بگیریم ریشه این ترس گاهی به عدم شناخت آنها از بازار و زمان ورود آنها برمیگردد. کسب درآمد از بورس برای همه افراد جامعه امکانپذیر است.
هر فردی با توجه به ویژگی ریسکگریزی یا ریسکپذیری خود میتواند از بورس کسب سود کند. به این ترتیب میتواند گاهی علاوه بر پوشش تورم موجود در کشور، حتی عایدی مازاد بر تورم نیز به دست بیاورد.
باید توجه داشت که تنها راه فرار از تله تورم، سرمایه گذاری است. در صورتی که به هر دلیلی چنین کاری انجام نشود، وجوه سرمایه گذاران در طول زمان ارزش خود را از دست داده و قدرت خرید آنها کاهش مییابد.
در ادامه ابتدا به تعریف سرمایه گذاری میپردازیم و سپس بازدهی بازارهای ملک، دلار و مسکن را بررسی میکنیم. در پایان نیز به نحوه کسب درآمد از بورس اشاره میکنیم.
سرمایه گذاری چیست و کدام بازار برای سرمایه گذاری پرسودتر است؟
به بیان ساده سرمایه گذاری به معنی تبدیل وجوه نقد به سایر داراییها برای کسب سود در آینده است. داراییهایی که سرمایه گذاران میتوانند روی آن سرمایه گذاری کنند شامل مسکن، دلار، طلا، بورس و کالاهای بادوام مانند خودرو است. هدف از سرمایه گذاری این است که بتوانیم در برابر تورم از سرمایه خود حفاظت کنیم و حتی به دارایی خود اضافه کنیم.
به همین دلیل، دانستن بازدهی بازارها میتواند برای سرمایه گذاری ما مفید باشد. برای آنکه بدانیم کدام یک از داراییها در بلندمدت سوددهی بالاتری نسبت به سایر داراییها داشته باید به بررسی بازدهی این بازارها بپردازیم.
سوددهی بازار طلا، دلار و مسکن در بلندمدت چقدر بوده است؟
در بازه پنج ساله از پایان مرداد ماه سال 1396 تا پایان مردادماه سال 1401 قیمت هر سکه طلا بیش از 11.2 برابر شده است. این در حالی است که دلار در همین مدت تقریبا 7.7 برابر و مسکن تهران 9.2 برابر شدهاند.
یک مقایسه ساده بین این سه عدد نشان میدهد در میان این سه بازار، طلا بیشترین بازدهی را در بازه پنج ساله داشته است. با این تفاسیر ممکن است فکر کنید طلا در این سالها بهترین گزینه برای سرمایه گذاری بوده است. اما این طور نیست. در ادامه توضیح خواهیم داد که چرا.

درآمد زایی از بورس چقدر بوده است؟
بازار سهام یکی دیگر از بازارهایی است که خانوارها برای کسب سود میتوانند در آن سرمایه گذاری کنند. برای سرمایه گذاری در بازار سهام چند راه وجود دارد: سرمایه گذاری مستقیم و سرمایه گذاری غیرمستقیم.
هر یک از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه این روشها را بیشتر توضیح میدهیم و در مورد این که چطور از بورس کسب درآمد کنیم، توضیح خواهیم داد.
سرمایه گذاری مستقیم در بورس
سرمایه گذاری مستقیم در بورس به این صورت است که فرد سرمایه گذار از طریق یکی از کارگزاریهای رسمی کشور اقدام به خرید سهام شرکتهای عرضه شده در بورس میکند.
در این روش اگر قیمت سهم خریداری شده توسط سرمایه گذار افزایش پیدا کند، سرمایه گذار کسب سود کرده است و اگر قیمت سهم خریداری شده توسط آن کاهش یابد، فرد سرمایهگذار ضرر خواهد کرد. البته این نوسانات موقت در بازار سهام باعث میشود افرادی که دانش مالی و اقتصادی کافی دارند بتوانند از نوسانات بازار استفاده کرده و با معاملههای به موقع، سودآوری خود را افزایش دهند.
بنابراین در پاسخ به این سوال که چگونه از بورس درآمد کسب کنیم، در روش مستقیم باید به دانش خود و وقت گذاشتن متکی باشیم. با بررسی بلندمدت شاخص کل در بازه پنج ساله و از انتهای مرداد ماه سال 1396 تا پایان مرداد ماه سال 1401 میتوان مشاهده کرد که در این بازه زمانی شاخص کل تقریبا 17.3 برابر شده است.
همان طور که دیده میشود حتی پس از دو سال نه چندان مناسب بورس، رشد شاخص کل در مقایسه با بازارهای طلا، دلار و مسکن در بازه زمانی مشابه بالاتر بوده است.
سرمایه گذاری غیر مستقیم
راه دیگری که میتوان در بورس سرمایه گذاری کرد، سرمایه گذاری غیرمستقیم است. سرمایه گذاری غیر مستقیم به این معنی است که شخص سرمایه گذار لازم نیست که به صورت مستقیم اقدام به خرید سهام شرکتها کند بلکه با سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری، سرمایه گذاری خود را انجام میدهد.
اگر سرمایه گذاری بخواهد به طور غیرمستقیم سرمایه گذاری کند و از این طریق به کسب درآمد از بورس بپردازد، دو گزینه پیش رو دارد. یکی خرید صندوقهای etf یا قابل معامله در بورس که برای خرید آنها باید حداقل 500 هزار تومان صرف کرد و دیگری خرید صندوقهای غیر etf که گزینههای مختلفی دارند و از 100 هزار تومان برای صندوق ندای ثابت کیان تا مقادیر بالاتر را در بر میگیرند.
این در حالی است که برای برخی صندوقها مانند آوای سهام کیان یا آهنگ سهام کیان باید حداقل یک واحد خریداری کرد. صندوقهای سرمایه گذاری را میتوان به صورت کلی در سه دسته تقسیم بندی کرد:
صندوقهای سهامی
صندوقهای سرمایهگذاری سهامی، صندوقهایی هستند که بیشترین حجم تشکیل دهنده سبد آنها را سهام شرکتها تشکیل میدهند. صندوقهای سهامی به دلیل اینکه مدیران و کارشناسان با دانش اقتصادی بالایی دارند سوددهی بالاتری از سرمایه گذاری مستقیم در بازه پنج ساله را داشتهاند.
به عنوان مثال قیمت صندوق سهامی آوای کیان در بازه پنج ساله از انتهای مرداد ماه سال 1396 تا پایان مرداد ماه 1401 حدودا 24.9 برابر شده است. این نوع از سرمایه گذاری غیر مستقیم در بازار بورس مناسب افرادی است که تا حدودی ریسکپذیرند و دانش یا زمان کافی برای معامله مستقیم در بازار بورس را ندارند.
از اعداد و ارقام مشخص است که این صندوقها بهترین گزینه برای کسب درآمد از بورس هستند. با این حال بدون ریسک نیستند و اگر روحیه بسیار ریسکگریزی دارید، میتوانید به برخی گزینههای دیگر هم توجه کنید.
صندوقهای طلا
صندوقهای سرمایه گذاری طلا یکی دیگر از راههای سرمایه گذاری غیرمستقیم و کسب درآمد از بورس به حساب میآیند. در صندوقهای طلا، اصل بر این است که بیشترین حجم تشکیل دهنده سبد صندوق از اوراق مشتقه طلا تشکیل شده باشد. یکی از این صندوقهای طلا، صندوق طلا کیان است.
قیمت هر واحد صندوق طلای کیان از ابتدای فعالیتش یعنی 12 بهمن 1396 تا پایان مرداد ماه 1401 بیش از 6.6 برابر شده است. سرمایه گذارانی که علاقه دارند در بازار طلا سرمایه گذاری کنند، میتوانند در این نوع صندوقها سرمایه گذاری کنند و از این طریق به کسب درآمد از بورس بپردازند.
صندوقهای با درآمد ثابت
یکی دیگر از راههای سرمایه گذاری و کسب درآمد از بورس، سرمایه گذاری در صندوقهای درآمد ثابت است. صندوقهای درآمد ثابت برای سرمایه گذارانی مناسب هستند که ریسکپذیری پایینی دارند.
سرمایه گذاری در این نوع از صندوقها جزو گزینههای بسیار کمریسک محسوب میشود و سود بالاتری در مقایسه با سود بانکی دارند. این ابزار مالی از نظر ریسک کمترین مقدار را در بین گزینههای موجود دارند اما از نظر بازدهی بلندمدت نیز پایینتر هستند.
بهترین ابزار کسب درآمد از بورس
در میان انواع سرمایه گذاری های مستقیم و غیرمستقیم در بورس، سرمایه گذاری در صندوقهای سهامی بیشترین عایدی را برای سرمایه گذاران داشته است. در نمودار زیر چند برابر شدن شاخص کل و شاخص هم وزن به عنوان نمادی برای سرمایه گذاری مستقیم در بورس و چند برابر شدن صندوق سهامی آوای کیان و صندوق سهامی آهنگ کیان به عنوان یکی از مثالهای سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس نشان داده شده است.
البته باید توجه کرد که بسیاری از افراد به خصوص مبتدیان نمیتوانند به اندازه شاخص کل بازدهی به دست بیاورند. همین موضوع نشان میدهد صندوقهای سهامی معتبر تا چه میزان عملکرد خوبی داشتهاند.

مزایای صندوق سرمایه گذاری برای کسب درآمد از بورس
صندوقهای سرمایه گذاری به عنوان سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس مزایایی نسبت به سرمایه گذاری مستقیم در بورس دارند. یکی از این مزایا، ریسک کمتر سرمایه گذاری در این صندوقها است.
علاوه بر این، برخی صندوقهای سرمایه گذاری اقدام به حذف کارمزد کارگزاری برای خرید از طریق اپلیکیشن خود کردهاند. به عنوان مثال اگر صندوقهای سرمایه گذاری شاخصی هم وزن کیان، صندوق درآمد ثابت کیان و صندوق طلا کیان را از طریق اپ کیان دیجیتال خریداری کنید، کارمزد کارگزاری را پرداخت نمیکنید.
مزیت خوب دیگری که صندوقهای سرمایه گذاری نسبت به سرمایه گذاری مستقیم در بورس و معامله مستقیم سهام شرکتها دارند این است که مدیران و تصمیم گیرندگان این صندوقها افرادی هستند که دارای دانش مالی و اقتصادی بالایی هستند. همین موضوع به افزایش کسب درآمد از بورس کمک میکند.
جمع بندی
برای انجام سرمایه گذاری در بازار سهام و کسب درآمد از بورس دو راه وجود دارد. راه اول سرمایه گذاری مستقیم است، سرمایه گذاری مستقیم به این صورت است که فرد سرمایه گذار خود اقدام به معامله سهام شرکتهای موجود در بورس میکند.
راه دوم سرمایه گذاری غیر مستقیم است، در این شیوه سرمایه گذاری نیاز نیست که فرد سرمایه گذار مستقیما اقدام به خرید سهام شرکتها کند بلکه با خرید واحدهایی از صندوقهای سرمایه گذاری در بورس سرمایه گذاری خواهد کرد.
این صندوقها با توجه به ماهیتی که دارند از لحاظ پورتفوی با یکدیگر تفاوت دارند و طیف مختلفی از سرمایه گذاریها را تشکیل میدهند، از طلا گرفته تا سهام و اوراق درآمد ثابت. شناخت و استفاده از صندوقهای سرمایه گذاری برای افراد ناآشنا به بازار یا کسانی که وقت کافی ندارند، مناسبتر است.