بازده انتظاری چیست؟ و چه کاربردی برای ما دارد؟
- اشتراکگذاری
- 878
- 0
چه زمانی تصمیم میگیریم وارد یک سرمایهگذاری شویم؟ این پرسش مهمی است که برای تازهکاران سرمایهگذاری مطرح است. بی شک مطالب زیادی در مورد این که هنگام سرمایه گذاری باید محدوده زمانی مورد انتظاری برای کسب بازدهی موردنظرمان مشخص کنیم، خواندهایم. از آنجا که ضرر و سود همیشه محتمل هستند، با میزان احتمالی ممکن است دچار ضرر و زیان شویم و با احتمالی سود میبریم. بسیاری از سرمایه گذاران وقتی میخواهند اقدام به یک سرمایهگذاری کنند، میزانی برای سود و زیان خود در نظر میگیرند تا در مورد آن سرمایهگذاری تصمیم بگیرند. آنان با در نظر گرفتن تمام سناریوهای ممکن، احتمال زیان و سود را میسنجند و آن را در محاسبات خود منظور میکنند. با این حساب، اگر سرمایهگذاران به این نتیجه برسند که بازده معقولی از این طریق کسب خواهند کرد، دست به سرمایهگذاری خواهند زد. در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.

نمونههایی از بازده انتظاری
اول از همه باید در مورد این واقعیت صحبت کرد که بازده انتظاری دقیق نیست و بازده دقیق و مشخصی را برای یک سرمایه گذار تضمین نمیکند. زمانی که شروع به سرمایه گذاری میکنیم هیچ راهی وجود ندارد که از طریق آن زودتر از موعد بفهمیم سود کسب خواهیم کرد یا خیر. این مساله بیشتر ذهنی است. در واقع عوامل بسیاری بر عملکرد سرمایه گذاری ما تاثیر میگذارند. بازده مورد انتظار یک دارایی تنها میتواند برای تخمین نرخ بازده بالقوه به ما کمک کند. برای این که بتوانیم بازده موردانتظار یک دارایی را محاسبه کنیم باید احتمال نتایج مختلف بر اساس نرخ بازده مورد انتظار در محدوده زمانی مشخص شده را در نظر بگیریم. به این معنی که تمام احتمالات را با هم ترکیب کنیم تا نزدیکترین نرخ بازده انتظاری را به دست آوریم. به عنوان مثال فرض میکنیم بازده یک صندوق یا سهام میتواند در سه حالت رخ دهد؛ به احتمال 25 درصد بازده 3 درصد منفی، به احتمال 50 درصد بازده 3 درصد و به احتمال 25 درصد بازده 9 درصد. حال اگر این سه سناریو را با هم ترکیب کنیم میتوانیم نزدیکترین بازده موردانتظار 3 سناریو را در نظر بگیریم. در واقعه بازده انتظاری در این حالت برابر است با:
(0.25)(3-)+(0.5)(3)+(0.25)(9) که برابر میشود با 3 درصد.
نحوه دیگر محاسبه بازده موردانتظار با استفاده از دادهها
نکته دیگر که در محاسبه بازده موردانتظار باید در نظر داشت تاریخچه دادهها و اطلاعات است. به عنوان مثال اگر یک سهام خاص را در نظر داریم باید بر اساس بازده 30 ساله و دادههای مربوط به این محدوده زمانی شروع به محاسبه کنیم. دادههایی مانند احتمالات زیر؛
%17 احتمال بازده 3.5%
%25 احتمال بازده 5%
%30 احتمال بازده 6.5%
%16 احتمال بازده 8%
%12 احتمال بازده 9.5%
حال اگر در نظر بگیریم که با این درصدها چنین احتمالاتی را میتوانیم در نظر بگیریم باید برای یافتن بازده انتظاری هر احتمال را در بازدهی که با آن مطابقت دارد ضرب کنیم و نتایج را با هم جمع کنیم.
بیشتر بخوانید: چه بازارهایی بیشتر از تورم ماهانه رشد کردند؟
مزایا و معایب بازده موردانتظار
بازده انتظاری میتواند به عنوان یک ابزار موثر برای تخمین سود و زیان احتمالی در سرمایه گذاری به کمک ما بیاید. اما بازده موردانتظار هم از مزایا و معایب متعددی برخوردار است. بهتر است قبل از شروع استفاده از این ابزار کارآمد از مزایا و معایب آن آگاه شویم. مزیت اصلی بازده مورد انتظار این است که میتوان با آن به هدایت تخصصی دارایی یک سرمایه گذار و یا سرمایه خودمان بپردازیم و استراتژی مناسبی را بر اساس آن مشخص کنیم. اما معایب آن شامل دو وجه میشود؛ اول این که به دست آوردن تخمینی بازده موردانتظار، تضمینی برای بازده واقعی نیست و دوم این که نمیتوان ریسکهای احتمالی را در محاسبه آن در نظر گرفت.