سهام نوزادان در بورس چیست و چقدر سود می‌دهد؟

حسام الدین قادری
    • اشتراک‌گذاری
    • 3294
    • 0
    سهام نوزادان در بورس چیست و چقدر سود می‌دهد؟
    نوزادانی که سال 1401 به دنیا آمده‌اند، مشمول قانون جوانی جمعیت می‌شوند. آنها 1.5 میلیون تومان سهام دریافت کرده و تا 24 سالگی یا زمان ازدواج قابلیت فروش ندارند. با این حساب، کدام صندوق برای سرمایه گذاری فرزندان بهتر است؟

    در روزهای گذشته خبری مبنی بر اینکه به نوزادان متولد سال 1401 سهام تعلق می‌گیرد، منتشر شده است. مجلس قانونی را تصویب کرده است که به متولدین 1401 و سال‌های بعد سهامی به ارزش 1.5 میلیون تومان ارائه دهد. در این مطلب قصد داریم به بررسی بازدهی سهام در طول زمان بپردازیم و آن را با بیمه عمر و صندوق‌های سرمایه گذاری مقایسه کنیم. در نهایت خواهیم دید که سهام نوزادان در بورس چیست و چقدر سود می‌دهد؟

    ویژگی‌های سهام نوزادان 1401 چیست؟

    طبق قانون مجلس، نوزادانی که از سال 1401 به دنیا آمده‌اند، مشمول این قانون می‌شوند. از سوی دیگر این مبلغ 1.5 میلیون تومانی و سود آن تا 24 سالگی فرد یا زمان ازدواج او متولد شده قابل فروش نیست و وجه سرمایه گذاری شده توسط دولت برای آن فرد توسط والدین قابل برداشت نیست. این مقدار وجه طبق قانون باید در یکی از صندوق‌های قابل معامله (ETF) در بازار بورس سرمایه گذاری شود. والدین نوزاد می‌توانند از میان صندوق‌های سهامی قابل معامله در بورس سه صندوق را انتخاب کنند و به انتخاب خود وجه مورد نظر را برای فرزندشان سرمایه گذاری کنند. البته والدین نوزاد می‌توانند سرمایه نوزاد خود را در صندوق‌های قابل معامله جابجا نمایند. اما حق برداشت یا فروش آن را تا سن 24 سالگی فرزند یا زمان ازدواج او ندارند. برای استفاده از این سهام افراد می‌توانند به سایت https://my.gov.ir مراجعه کنند.

    صندوق سرمایه گذاری قابل معامله چیست؟

    سرمایه گذاری در بورس دو روش دارد، روش اول سرمایه گذاری مستقیم و روش دوم سرمایه گذاری غیر مستقیم. سرمایه گذاری مستقیم به معنی این است که سرمایه گذار خود به تحلیل بازار بپردازد و سبد سهام خود را تعیین و اقدام به سرمایه گذاری در سهام کند. اما سرمایه گذاری غیرمستقیم به معنی این است که سرمایه گذار در صندوق‌های سرمایه گذاری اقدام به سرمایه گذاری کند. سرمایه گذاری غیرمستقیم به دو دسته معامله صندوق‌های قابل معامله در بورس و معامله صندوق‎‌های صدور و ابطالی تقسیم می‎‌شود. با توجه به این که طبق قانون جوانی جمعیت وجه 1.5 میلیون تومانی تعلق گرفته به نوزادان باید در صندوق‌های قابل معامله سرمایه گذاری شود، عملا این مبلغ به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایه گذاری می‌شود.

    مقایسه بازدهی شاخص کل بورس و شاخص هم وزن

    در بالا اشاره کردیم که طبق قانون، سرمایه تعلق گرفته به نوزادان متولد 1401 و سال‌های بعد تا 24 سالگی آنها قابل برداشت نیست. اشاره کردیم که خانواده‌ها می‌توانند صندوق سهامی قابل معامله‌ای را به این منظور انتخاب کنند. اما سرمایه گذاری در بازار سهام چقدر برای فرزندان مناسب است؟ برای این منظور بازدهی شاخص کل را بررسی می‌کنیم. شاخص کل بورس اوراق بهادار از 4 اردیبهشت سال 1378 تا 4 اردیبهشت سال 1402 یعنی 24 سال بیش از 1463 برابر شده است. به این مفهوم که به طور متوسط سالانه رشدی بالغ بر 35.5 درصد داشته است. این میزان رشد بسیار قابل توجه است و با توجه به این که بورس از تورم بهتر عمل کرده است می‌تواند سود خوبی برای کودکان ما داشته باشد. اما اگر ما قادر به انتخاب صندوق‌های قابل معامله در بورس باشیم، کدام صندوق را انتخاب کنیم؟ کدام صندوق برای سرمایه گذاری کودکان بهتر است؟ سهام نوزادان در بورس چقدر سود می‌دهد؟ برای این منظور ابتدا به مقایسه شاخص کل و شاخص هم وزن می‌پردازیم.

    اگر در بازه 9 ساله رشد شاخص کل بورس و شاخص هم وزن را بررسی نماییم متوجه می‌شویم که شاخص کل در طول 9 سال، سالانه 30.6 درصد و شاخص هم وزن در همین بازه زمانی به طور متوسط سالانه 62.4 درصد بازدهی داشته، در حالی که تورم در همین مدت به طور متوسط سالانه حدود 30 درصد بوده است. این موضوع به معنای آن است که شرکت‌های کوچک پتانسیل خوبی برای سرمایه گذاری و سودآوری دارند که از چشم اغلب سرمایه گذاران پنهان می‌ماند. اما راهی وجود دارد که به طور غیرمستقیم از بازدهی شرکت‌های کوچک هم سود برد.

    کدام صندوق برای سرمایه گذاری نوزادان بهتر است و بیشتر سود می‌دهد؟

    دیدیم که در 9 سال اخیر بازدهی شاخص هم وزن از شاخص کل بسیار بهتر بوده است. بنابراین اگر کسی بتواند به اندازه این شاخص بازدهی کسب کند، سود خوبی خواهد کرد. این کاری است که صندوق شاخصی هم وزن کیان انجام می‌دهد. این صندوق تنها صندوقی است که متناسب با شاخص هم وزن حرکت و تغییر می‌کند و بنابراین بازدهی معادل با آن دارد. به این ترتیب، اگر والدین نوزاد تازه متولد شده سرمایه 1.5 میلیون تومانی را در صندوق‌های قابل معامله که مبنای آن ها شاخص هم وزن است، سرمایه گذاری کنند با توجه به بازدهی بالاتر شاخص هم وزن نسبت به شاخص کل در بازه 9 ساله، سود بیشتری عاید فرزند آنان خواهد شد. همان گونه که بیان شد شاخص هم وزن در بازه 9 ساله، به طور متوسط سالانه رشد دو برابری نسبت به شاخص کل داشته است.

    مثال عددی برای سرمایه گذاری نوزادان تازه متولد شده در 1401

    اگر 1.5 میلیون تومان وجهی که دولت در اختیار والدین نوزادان تازه متولد شده قرار می‌دهد در صندوقی که حداقل به اندازه شاخص هم وزن رشد کند سرمایه گذاری کنند با توجه به بازدهی 9 سال اخیر می‌توان پیش بینی کرد بعد از 24 سال مبلغ 1.5 میلیون تومان به حدودا 170 میلیارد تومان خواهد رسید. البته این در شرایطی است که همه چیز مانند شرایط امروز یا نزدیک به آن باشد.

    نگاهی به بیمه عمر و مقایسه آن با صندوق‌ها

    عده‌ای ممکن است تصور کنند که سرمایه گذاری در بیمه عمر بازدهی بالاتری نسبت به صندوق‌های سرمایه گذاری دارد. اما گونه نیست. زیرا بیمه‌های عمر سود تضمینی که به سرمایه گذار ارائه می‌دهند به این صورت است که در دو سال اول قرارداد 16 درصد، در دو سال دوم قرارداد 13 درصد و در سال‌های بعد از آن سود 10 درصدی به سرمایه گذاران ارائه می‌دهند. این ارقام بسیار پایین‌تر از سودی است که صندوق‌های قابل معامله در بورس از جمله صندوق شاخصی هم وزن کیان به سرمایه گذاران خود ارائه می‌دهند.

    مقالات مرتبط
    پربازدیدهای اخیر
    تازه‌ترین‌ها