صندوق بخشی چیست؟
- اشتراکگذاری
- 108
- 0
در صندوقهای بخشی حجم بالایی از پورتفوی صندوق، مربوط به سهام شرکتهایی است که صندوق بر مبنای آن تشکیل شده است. هدف از سرمایهگذاری در صندوقهای بخشی، به حداکثر رساندن سود هنگام نوسان بازارها است که میتواند در زمانهای مشخصی باعث عملکرد بهتر بخشهای خاص نسبت به سایر بخشها شود.
یکی از انواع سرمایه گذاری، ورود به بورس است. برای این کار دو روش وجود دارد. سرمایه گذاری در بازار سهام و اوراق بهادار میتواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم باشد. برای انجام سرمایه گذاری مستقیم در بازار سهام افراد باید خودشان اقدام به دریافت کد بورسی کرده و سبد سهامی خود را تشکیل دهند. برعکس در حالت غیرمستقیم میتوان اقدام به خرید صندوقهای سرمایه گذاری کرد. این صندوقها برحسب نوع فعالیت و هدف تشکیلشان انواع مختلفی دارند. یکی از این نوع صندوقهای سرمایه گذاری، صندوق بخشی است. در ادامه به بررسی این که صندوق بخشی چیست، میپردازیم.
صندوق بخشی چیست؟
صندوق بخشی یک نوع صندوق سرمایه گذاری است که بخش بزرگی از دارایی آن در حوزه یک صنعت یا بخش خاصی از اقتصاد سرمایه گذاری میشود. صندوقهای بخشی معمولاً از نوع صندوقهای قابل معامله در بورس هستند.
انواع صندوقهای بخشی
رایجترین انواع صندوقهای بخشی مربوط به فناوری، مراقبتهای بهداشتی و درمانی، انرژی، امور مالی، کالاهای مصرفی و املاک و مستغلات هستند.
نحوه عملکرد صندوق های بخشی
در صندوقهای بخشی بخش بزرگی از پورتفوی صندوق، مربوط به سهام شرکتهای صنعتی است که صندوق بر مبنای آن تشکیل شده است. هدف از سرمایه گذاری در صندوقهای بخشی، به حداکثر رساندن سود در چرخههای اقتصادی است. همین مساله میتواند در زمانهای مشخصی باعث عملکرد بهتر بخشهای خاص نسبت به سایر بخشها شود. به عنوان مثال، بخش کالاهای مصرفی اصلی (مثلاً کالاهای خانگی) نسبت به بخش کالاها و خدمات مصرفی اختیاری (مثلاً اتومبیل و هتل) در طول افول اقتصاد عملکرد بهتری دارند و نسبت به نوسانات اقتصادی حساسیت کمتری دارند.
اگر یک بخش اقتصادی را مطلوب و سوددهنده میدانید، میتوانید صندوق بخشی مربوط به آن را خریداری کنید. برای این کار میتوانید صندوق بخشی مربوطه را از طریق یک شرکت سرمایه گذاری یا کارگزاری خریداری کنید. وقتی در یک صندوق بخشی سرمایه گذاری میکنید، سبدی از سهام را به دست میآورید که بخش بزرگی از آن به یک صنعت یا بخش خاص تعلق دارد. چنین سهامی نشان دهنده مالکیت جزیی شما در صندوق و درآمد حاصل از آن است. به عنوان مثال، فرض کنید که شما به این نتیجه رسیدهاید که فروش بخش پتروشیمی و سود این صنعت امسال خوب خواهد شد یا صنعت بانکی عملکرد موفقی خواهد داشت. در این صورت بهتر است دست به خرید یک صندوق بخشی در حوزههای بالا بزنید. البته اگر این صنایع در دروهای با مشکل روبرو شوند، چنین صندوقهای بخشی گزینههای خوبی نخواهند بود.
مزایا و معایب صندوقهای بخشی
مزایای صندوقهای بخشی این موارد هستند:
دیگر نیاز نیست به صورت فردی یک سهم را انتخاب کنید
وقتی یک صندوق بخشی را خریداری میکنید، سبدی از سهام به دست میآورید که نماینده آن بخش است. به این ترتیب، نیازی به تحقیق و خرید سهام شرکتها به صورت فردی نیست.
افزایش تنوع پرتفو در یک بخش
صندوقهای بخشی به خودی خود سرمایه گذاری بسیار متنوعی نیستند زیرا در یک بخش خاص تخصص دارند. اما میتوان از آنها برای تنوع بخشیدن به یک مجموعه گسترده استفاده کرد.
داراییهای بنیادی را به وضوح شناسایی میکنید
در صندوقهای سهامی عادی که داراییهای متنوعی در بخشهای مختلف بازار دارند، ممکن است دقیقاً ندانید که داراییهای شما چه شرکتها یا حتی بخشهایی را نمایندگی میکنند. تمرکز هدفمند یک صندوق بخشی با تعداد محدود داراییهایش، شناسایی سبد صندوقها برای فردی که در آنها سرمایه گذاری میکند را آسانتر میکند. به این ترتیب، میتوانید پتانسیل سرمایهگذاری در چنین صندوقی را با توجه به اهداف فردی خود و قدرت تحمل ریسکتان ارزیابی کنید.
معایب صندوقهای بخشی این موارد هستند:
بسیاری از بخشها دارای نوسانات بالاتر از حد متوسط هستند
به عنوان مثال، مواد، انرژی و فناوری اطلاعات میتوانند نوسانات بالاتر از میانگین در بازار داشته باشند. به همین دلیل ممکن است با سرمایه گذاری در این صندوقها ضررهای احتمالی در کوتاهمدت افزایش یابد.
فقدان تنوع در سطح صندوق
طبق تعریف، بخش بزرگی از پورتفوی یک صندوقِ بخشی از سهام مربوط به یک صنعت خاص تشکیل شده است. در نتیجه، ممکن است برای دستیابی به یک پرتفوی متنوع که میتواند یک صندوق سودمند هم باشد، مجبور به خرید چند صندوق بخشی مختلف شوید.
آیا صندوق بخشی ارزشمند است؟
سرمایه گذاری در صندوق بخشی برای سرمایه گذارانی مناسب است که نوسانات بالقوه گسترده را قبول میکنند و افق سرمایه گذاری بلندمدتی دارند. البته، سرمایهگذارانی که میخواهند سرمایه اصلی خود را حفظ کنند، میتوانند در بخشهایی با نوسانات کمتر از حد متوسط سرمایهگذاری کنند.
هوشمندانهترین راه استفاده از صندوق بخشی برای متنوع کردن سرمایه گذاری، آن است که در چند صندوق بخشی مختلف که روی صنعت متفاوتی تمرکز میکنند، سرمایه گذاری نمایید. هر بخشی ویژگی خاص خود را دارد و از سوی دیگر، همبستگی کم بین بخشها میتواند در برابر ضررهای ناشی از نوسانات بزرگ در هر بخش نیز سرمایه گذار را محافظت کند.
تفاوت صندوقهای بخشی با صندوقهای سهامی
صندوقهای بخشی اهداف متفاوتی نسبت به صندوقهای سهامی دارند. در صندوقهای سهامی، مدیران صندوق بر اساس شرایط بازار میتوانند سهام شرکتهای مختلفی از صنعتهای متفاوت را در پورتفوی صندوق قرار دهند، اما در صندوقهای بخشی این گونه نیست. مدیران صندوق بر اساس بخشی که صندوق بر پایه آن تشکیل شده است، میتوانند سهام موجود در پورتفوی صندوق را تشکیل دهند.